Brandfarlige væsker i hjemmet

oprettet d.

Brandfarlige væsker i hjemmet

Beredskabsstyrelsen har nedfældet nogle regler, som omhandler opbevaring og håndtering af brændbare væsker i dit hjem.

 

De fleste mennesker har brandfarlige væsker i hjemmet; eksempelvis acetone (neglelakfjerner), benzin, fortynder og sprit, som alle er blandt de mest brandfarlige væsker, der findes.
Andre væsker, som også er særdeles brandfarlige, er blandt andre terpentin, sprinklervæske, petroleum, lampeolie og tændvæske til grillen. Herefter følger diesel og fyringsolie, men de er dog ikke helt så lette at antænde, som de førstnævnte.
Der er forskellige regler for opbevaring af brandfarlige væsker i dit hjem. Der er dog ingen krav eller regler, hvis du har mindre end 25 liter af de mest brændbare væsker stående, og det glæder både indenfor og udenfor. 

Gode råd

  • Der er dog nogle gængse gode råd, som er værd at huske på, når du har med brandfarlige væsker at gøre.
  • Du bør undgå rygning, åben ild, varme overflader, gnister og tændte el-apparater, når du har med brændbare væsker at gøre.
  • Sørg for at alle låg på væskerne er skuet forsvarligt til, og lad være med at hælde væsker i anden emballage end deres originale.
  • Hav vinduer og døre åbne for at sørge for udluftning.
  • Når du opbevarer væskerne, så stil dem for sig selv – eksempelvis i en balje af ubrændbart materiale.
  • Har du klude med rester af brændbare væsker, kan de selvantænde. For at undgå det, kan du gøre kluden våd og lægge den i en pose. Derefter trykker du luften ud af posen, binder en knude og afleverer den på genbrugsstationen som farligt affald.
  • Dine brandfarlige væsker skal holdes i god afstand fra børn.

Vær forberedt

Skulle uheldet alligevel være ude, trods dine forholdsregler, er det en god idé at have en plan klar. Først og fremmest skal familien vide, hvad de skal foretage sig i tilfælde af en brand. 
Brændende væsker må aldrig slukkes med vand, med mindre det står på etiketten. Ellers risikerer du, at vandet får branden til at sprede sig. Sluk i stedet med et brandtæppe, sand/grus/jord eller en pulverslukker – og ring straks 112, hvis du ikke selv er i stand til at håndtere branden.

 

Kilde: Beredskabsstyrelsens folder (https://brs.dk/forebyggelse/brand/forsigtighed/Documents/Folder_brandfarlige_vaesker_i_hjemmet.pdf)


Kommentar(er) 1

  • Sadie sadie kajtazaj
    Sadie sadie kajtazaj

    Hej, Kan I sende Sikkerhedsdatabladet for Brandslukker? på forhånd tak!

    Svar

Skriv din kommentar